Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Newcastle Brown Ale

Προέλευση: Μ.Βρετανία-(Σκωτία)
Αλκοόλ: 4,7 % 
Χρώμα: Καστανό
Περιεχόμενο: 330ml
Bαθμολογία: B -

Η "Newcastle Brown Ale" δημιουργήθηκε αρχικά από το συνταγματάρχη J. Porter το 1925. Όταν εκτέθηκε για πρώτη φορά το 1928 στα περίφημα Διεθνή Βραβεία Ζυθοποιίας, η "Newcastle Brown Ale" σάρωσε τα βραβεία. Τα χρυσά μετάλλια από τα βραβεία αυτά εμφανίζονται στην ετικέτα ενώ
το μπλε αστέρι ως λογότυπο εισήχθη στο μπουκάλι την ίδια χρονιά. Τα πέντε σημεία του αστεριού εκπροσωπούν τις πέντε ιδρυτικές ζυθοποιίες του "Newcastle". 

Είναι μια "English Brown Ale", πίνεται ευχαρίστα, ενώ έχει αρκετά καλή γεύση. Σου δίνει την αίσθηση ότι πίνεις κάτι σαν αναψυκτικό και φυσικά συνοδεύεται με διάφορους συνδυασμούς φαγητών . Διάβαζα πρόσφατα σε ένα άρθρο ότι περιέχει πολλά συντηρητικά που είναι βλεβαρά για τον οργανισμό. Δεν το γνωριζώ αυτό, μπορεί και να ισχύει δεν αμφιβάλλω, αλλά για πείτε μου, τη σημερινή εποχή που όλα είναι βιομηχανοποιημένα, ποιός μπορεί να εγγυηθεί για την υγιειηνή διατροφή μας ;

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Stella Artois

Προέλευση: Βέλγιο
Αλκοόλ: 5,0 % 
Χρώμα: Ξανθό
Περιεχόμενο: 330ml
Bαθμολογία:  Α

Όλα ξεκίνησαν από ένα αστέρι! Η ιστορία της ξεκίνησε το 1366 από το ζυθοποιείο Hom στο Leuven. Το 1708 απονεμήθηκε στον ιδιοκτήτη της ζυθοποιίας, Sebastian Artois, ο τίτλος του αρχιζυθοποιού του Den Hom. Από εκείνη τη στιγμή το όνομά του είναι άρρικτα συνδεδεμένο με την περιοχή Leuven και την διεθνούς φήμης ζυθοποιία του. Το 1926 το ζυθοποιείο παρήγαγε, όπως κάθε χρόνο, την χριστουγεννιάτικη μπύρα, η οποία ονομάστηκε Stella, δηλαδή αστέρι. Εκείνη η μπύρα υπήρξε εξαιρετική και έγινε γρήγορα δημοφιλής. Τότε, λοιπόν, δόθηκε το έναυσμα να ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής της μπύρας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ως Stella Artois.
Η Stella Artois αποτελεί το σύμβολο της τελειότητας και καταναλώνεται από εξευγενισμένους και καλλιεργημένους καταναλωτές ανά τον κόσμο.
Είναι η μεγαλύτερη σε πωλήσεις βέλγικη μπύρα και διεθνή παρουσία (βρίσκεται στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης), αφού βρίσκεται σε περισσότερες από 60 χώρες. Η Stella Artois είναι γνωστή για το χρυσαφένιο χρώμα της, καθώς και για τον συμπαγή λευκό αφρό της.
Η φημισμένη γεύση της μπύρας οφείλεται στο άρωμα του λυκίσκου Saaz, κύριο χαρακτηριστικό της λεπτής και ευχάριστης πικράδας, της καθαρής και δροσιστικής γεύσης και της ήπιας, ελαφρώς φρουτώδους επίγευσης.

Τι να πει κανείς για την ποιότητα αυτής της μπύρας;
Άλλωστε, όλα τα παραπάνω το μαρτυράνε...
Όταν την πρώτο ήπια, δεν μου άρεσε η πικράδα που άφηνε στην επίγευση, αλλά το παράδοξο είναι ότι μου δημιουργήθηκε η αίσθηση να την ξανά δοκιμάσω...
Σήμερα το βράδυ με συνοδεία ποικιλίας αλλαντικών και τυριών την ευχαριστήθηκα όσο καμιά άλλη lager μπύρα..
Σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα...πάει με όλα..

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Hofbrau Hefe Weizen

Προέλευση: Γερμανία
Αλκοόλ: 5,1 % 
Χρώμα: Πορτοκαλί
Περιεχόμενο: 500ml
Bαθμολογία:  B

Η προέλευση των "Münchner Hefe Weizen" χρονολογείται από το 1589 και από τότε έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της πόλης του Μονάχου. Η μπύρα "Hofbrau" αποτελεί σύμβολο, φιλοξενίας, γλεντιού και κοινωνικότητας στη Βαυαρική πόλη του Μοναχού και χιλιάδες (πιστοί της μπύρας), από ολόκληρο τον κόσμο συρρέουν στη Γερμανική πόλη για το πασίγνωστο και καθιερωμένο φεστιβάλ: "Oktoberfest."

Είναι μια πολύ ωραία μπύρα που την χαρακτηρίζει
ο πλούσιος αφρός της ενώ έχει μια αξέχαστη, δροσιστική και φρουτώδη γεύση. Πίνεται ευχάριστα και συνοδεύεται με φαγητά και γλυκά...Σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα...

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Paulaner Salvador

Προέλευση: Γερμανία
Αλκοόλ: 7,9 % 
Χρώμα: Κόκκινο
Περιεχόμενο: 330ml
Bαθμολογία:  Α -  

Η "Paulaner Salvator" ήταν το "υγρό ψωμί" των μοναχών. Αυτή η ιδιαίτερη ονομασία δόθηκε κατά τη διάρκεια της νηστείας των μοναχών την περίοδο της Σαρακοστής. Οι μοναχοί, έπρεπε να διατηρήσουν την αποχή από όλα τα τρόφιμα εκτός από ψωμί και νερό. Έτσι η "Paulaner Salvator" χρησίμευσε ως αντικατάσταση του φαγητού τη Σαρακοστή. Οι μοναχοί πίστευαν ότι τα υγρά αποτελούσαν κάθαρση όχι μόνο του σώματος αλλά και τις ψυχής. Ο διασημότερος ζυθοποιός τους ήταν αδελφός Βαρνάβας, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της ζυθοποιίας στο μοναστήρι Paulaner το 1773. Η αρχική συνταγή του είναι σήμερα σχεδόν η ίδια όπως ήταν την εποχή του Βαρνάβα.Η μπύρα ονομάστηκε "Salvator", προς τιμήν του Σωτήρα τους, και έγινε παράδοση. Σήμερα, η "Paulaner Salvator" είναι το σημείο αναφοράς για τη ζυθοποιία "Doppelbock". Η ονομασία "Doppelbock" εμφανίστηκε στο τέλος του δέκατου όγδοου αιώνα, ως μια ισχυρή παραλλαγή τύπου lager και συνήθως είναι οι μπύρες που περιέχουν υψηλές ποσότητες αλκοόλ. Συνήθως κυμαίνονται από 7%, ενώ μερικές "Doppelbocks" μπορεί να ανέλθουν σε 13%.

Αν και έχω αρχίσει να αισθάνομαι μια απέχθεια ως πρός τα Γερμανικά προϊόντα, εξαιτίας των σημερινών πολιτικών γεγονότων, ωστόσο δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε κάτι γευστικά ωραίο, όπως η μπύρα,"Paulaner Salvator". Η "Paulaner Salvator", είναι μια πολύ ωραία μπύρα, έχει ένα ωραίο χρώμα και μια εξαιρετική γεύση. Το υψηλό σχετικά αλκοόλ που περιέχει, σου δίνει μια αίσθηση περισσότερο ζεστασίας και λιγότερο ζαλάδας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες νομίζω ότι της ταιριάζουν. Μη κάνετε το λάθος και την δοκιμάσετε το καλοκαίρι, το έκανα εγώ και "πήρα φωτιά"...

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Korca

Προέλευση: Αλβανία
Αλκοόλ: 5 % 
Χρώμα: Ξανθό
Περιεχόμενο: 330ml
Bαθμολογία:  C -

Η ζυθοποιία ιδρύθηκε στην πόλη της Κορυτσάς, στην Αλβανία, το 1928. Ιδρύθηκε από έναν Ιταλό και έναν τοπικό επενδυτή. Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και με την ίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία στις 11 Ιανουαρίου 1946 το ζυθοποιείο έγινε κτήμα του αλβανικού κράτους σύμφωνα με τους νόμους της εποχής. Αρκετές ανακατασκευές και ανακαινίσεις έγιναν κατά τα έτη 1955, 1957 και 1965 και η παραγωγή αυξήθηκε επίσης σταδιακά. Τον Απρίλιο του 1994 μετά την αλλαγή στο πολιτικό κλίμα, καθώς και την οικονομική ύφεση, και την πολιτική και κοινωνική αναταραχή, που ακολουθήθηκε ύστερα και από την απελευθέρωση της αγοράς, στην Αλβανία το ζυθοποιείο πωλήθηκε σε δημοπρασία και αγοράστηκε από μια ομάδα επιχειρηματιών.Από τότε το ζυθοποιείο έχει ανασυγκροτηθεί τεχνολογικά. Ο παραδοσιακός σχεδιασμός έχει διατηρηθεί ενώ έχουν προστεθεί και νέα στοιχεία. Το νερό για την παραγωγή της συγκεκριμένης μπύρας, προέρχεται από φυσικές πηγές του βουνού "Μοράβα".

Η συγκεκριμένη μπύρα κατά την προσωπική μου άποψη, είναι μια μπύρα αδιάφορη γευστικά. Όταν την ήπια για πρώτη φορά, είτε τη μπύρα έπινα, είτε νερό, το ίδιο και το αυτό ήταν...Δεν τη συστήνω σε κανέναν..